- Get link
- X
- Other Apps
خیزید و خز آرید که هنگام خزانست
باد خنک از جانب خوارزم وزانست
آن برگ رزان بین که بر آن شاخ رزانست
گویی به مثل پیرهن رنگرزانست
شعر بالا از منوچهری دامغانی است و با استفاده از تصاویر طبیعت به توصیف فصل خزان و آغاز سرمای پاییز پرداخته است. توصیف "باد خنک از جانب خوارزم" تصویری طبیعی از باد سردی است که از ناحیه خوارزم میوزد و باعث تغییرات در طبیعت میشود. اما با توجه به پیشینه تاریخی و شرایط سیاسی آن دوران، برخی تحلیلها بیان میکنند که این عبارت میتواند اشارهای استعاری به "حمله ترکان خوارزم" داشته باشد، به خصوص که خوارزم در آن زمان منطقهای با قدرت نظامی بالا بود و گاه در حملات و هجومها نقش داشت.
تحلیل بند اول
در بیت اول، شاعر مخاطبان را به استقبال از فصل خزان فرا میخواند و پیشنهاد میکند که به دلیل سردی هوا خز بیاورند و آماده سرمای پاییز شوند. این خود نوعی تصویرسازی از رسیدن فصل پاییز است، جایی که سرمای هوا از شمال و شمالشرقی، یعنی خوارزم، شروع به وزیدن میکند.
تحلیل استعاری "باد خنک از جانب خوارزم"
باد خنک در ادبیات فارسی اغلب به معنای بادی با نسیمی سرد و تازه است که از مناطق شمالیتر، مانند خوارزم، میوزد. در برخی تفاسیر، "باد خنک از جانب خوارزم" بهطور استعاری به تهدید نظامی یا هجوم احتمالی از جانب نیروهای خوارزمی اشاره میکند. استفاده از چنین استعارههایی در ادبیات فارسی معمول است، زیرا به مخاطب کمک میکند که مفهوم تهدید و هجوم را در قالب عناصر طبیعی، مانند باد و سرما، بهتر درک کند.
سایر تصاویر در شعر
دیگر ابیات این شعر به تصویرسازی تغییرات طبیعت با آمدن خزان میپردازد. در بیتهای دوم و سوم، منوچهری برگهای زرد شده و ریزان درختان انگور (رزان) را به پیرهن رنگرزان مانند میکند که این همپوشانی میان طبیعت و مفهوم انسانی، تصویر جذاب و ملموسی برای خواننده فراهم میکند.
نتیجهگیری
بهطور کلی، این شعر منوچهری از یک سو تصویری زیبا و طبیعی از فصل خزان ارائه میدهد و از سوی دیگر، احتمالاً با استفاده از عناصر طبیعی، تهدیدی سیاسی و نظامی را به خواننده گوشزد میکند. توجه به پیشینه تاریخی و جغرافیایی منطقه خوارزم و نقش آن در سیاستهای آن زمان میتواند به درک عمیقتر از مفاهیم استعاری شعر منجر شود.
- Get link
- X
- Other Apps
Comments
Post a Comment